Sveriges nya superföretag utsedda

– Stockholm störst, men Västerbotten överraskar Senare i dag, 27 oktober 2010, presenterar Veckans Affärer Sveriges superföretag, en rankinglista som baseras på en ny analys av PAR. Flest superföretag finns inte oväntat i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Överraskande är däremot att Västerbotten har näst högst andel superföretag i Sverige (0,15 procent). Riksgenomsnittet är 0,12 procent.

På grund av finanskrisen är det bara 353 företag i Sverige som kvalificerar sig som superföretag i år, vilket är en minskning med nästan 20 procent jämfört med förra året (434 företag). Undersökningen och analysen är gjorda av PAR, som har rankat alla svenska företag efter sex avgörande kriterier. PAR är ledande på att hjälpa företag att skapa fler affärer genom bland annat avancerade analysmetoder.

– Årets superlista innehåller flera stora förändringar och överraskningar. För första gången sedan vi startade mätningarna minskar antal superföretag i Sverige, vilket är en effekt av finanskrisen. Största överraskningen står Västerbotten för, som går från en bottennotering till att bli ett av Sveriges tätaste områden med superföretag, säger Per Weidenman, som är chefsanalytiker på PAR och har utvecklat modellen som undersökningen bygger på.

Kvinnliga super-vd:ar ovanligt

Trots att andelen företag med kvinnliga vd:ar ökar för varje år, är de fortfarande sällsynta i superföretagen. Totalt är det bara åtta procent (sju procent 2009) av företagen som har en kvinnlig vd. Flest är det inom hälsa och utbildning, där andelen är 26 procent och inom dagligvaror där andelen är 17 procent.

Guldgruva för riskkapitalister

– Superföretagen är ett sätt för oss att visa att vi är ledande på att analysera företagens verksamheter. För våra kunder innebär fördjupade analyser ökade möjligheter att skapa fler affärer med sina kunder och att skaffa nya kunder. Med Superföretagsundersökningen hoppas vi kunna inspirera andra företag att bli bättre genom att visa hur superföretagen har gjort för att nå dit. Listan borde också vara en guldgruva för riskkapitalister som letar efter nya intressanta företag att investera i, säger Tore Thallaug, vd för PAR.

Fördjupad information om alla superföretag, trender, analys och en avancerad sökfunktion finns på: http://www.par.se/superforetagen

Hälsa och utbildning ökar mest

Störst andel superföretag finns i dagligvarubranschen, med en andel om hela 0,36 procent, vilket är långt över riksgenomsnittet på 0,12 procent. Men hälso  och utbildningsbranscherna står för den kraftigaste ökningen av andel superföretag. De ökar till en andel om 0,18 procent 2010 från 0,10 procent förra året. En av förklaringarna kan vara det ändrade politiska klimatet med avregleringar och privatiseringar inom vård och skola.
Vad skiljer superföretag från vanliga företag
Superföretagen arbetar smartare än andra företag och en av de viktigaste parametrarna är långsiktig tillväxt. De företag som samtidigt kan visa långsiktig försäljningstillväxt, uthållig lönsamhet, långsiktigt fungerande resurshushållning och en bra finansieringsstrategi har goda möjligheter att nå superföretagsstatus.

Sveriges superföretag

Tabellen visar Sveriges tio största superföretag efter omsättning:

SverigelänOmsättning (tkr)
Jula Postorder ABVästa Götaland2 510 049
Axis ABSkåne 2 300 700
Topoil ABVästra Götaland 1 588 622
Know IT ABStockholm 1 385 301
Foster Wheeler Energi AB Östergötland 989 611
Adlibris ABStockholm 977 174
AB Karl Hedin Bygghandel Västmanland 959 404
Swedol ABStockholm 912 600
Atlas Copco CMT Sweden ABStockholm 884 808
Bergteamet AB Västerbotten 791 578
blog comments powered by Disqus

Läsvärt

Mitt PAR

Logga in

x