När enheten är budskapet

På Guldnyckeln prisades de djärva kampanjerna med en smart strategi: Tio DR-utskick som resulterade i hundra miljoner medieexponeringar. En kokosnöt som skapade intresse för en ny kraftkabel.

Guldnyckeln skänker glans och ära till företag som jobbar med direktmarknadsföring.

– För att vinna en Guldnyckel 2013 krävdes en smart strategi, djärv kreativitet och ett outstanding resultat relaterat till tydligt uppsatta mål, säger Eva-Lotta Laurin, vd på branschföreningen Swedma, som arrangerar tävlingen.  

I princip alla kampanjer som tävlade i Guldnyckeln 2013 använde integrerad kommunikation. 

– Ofta används ett flertal kanaler för en och samma kampanj, som postal DR, e-DR, Facebook, viralt, utomhus och print. Integrerad reklam ger ofta ett mycket bra resultat, säger Eva-Lotta Laurin.

En iskall skiva

The ice projectEn trend är att skapa annorlunda postala lösningar.   

– Det blir allt vanligare att utnyttja de möjligheter som fysisk DR erbjuder genom att låta själva enheten vara budskapet, säger Eva-Lotta Laurin.

Som exempel ger hon kampanjen The Ice Record Project. Kampanjen som gav TWBA Diamantnyckeln, det mest prestigefyllda priset på Guldnyckelgalan.

Det svenska indiepopbandet Shout Out Louds skulle efter tre års tystnad släppa ett nytt album. Bandet ville hitta ett sätt att skapa mystik runt albumets första singel, låten Blue Ice som handlar om kärlek som försvinner. 

Tio fans och musikjournalister fick möjlighet att lyssna på den nya singeln före alla andra, men de var tvungna att tillverka skivan själva - av is. De fick ett ”is-kit”, dokumenterade sina experiment och spred dem på webben och i sociala medier. 

– De tio DR-utskicken har hittills genererat över hundra miljoner medieexponeringar världen över, sammanfattar Eva-Lotta Laurin.

Viktigt våga vara snäv

KokosnotenEtt annat exempel hon lyfter fram är Kokosnöten, Meckas kampanj som belönades med en Guldnyckel.

Kabelföretaget Nexans skulle lansera en ny kraftkabel, med en helt ny egenskap: ytterhöljet gick lätt att ta bort. En sensation inom branschen, men vem som helst kan inte förstå det sensationella. Kampanjen riktades därför mot butikschefer.

204 butikschefer fick varsin kokosnöt, som liksom de gamla kablarna är svårskalade. Kokosnöten var försedd med en dragkedja, för att visa hur enkelt det blir för elektrikerna med de nya kablarna. Efter en vecka hade kampanjsajten 260 unika besökare, långt över målsättningen 150 besökare inom tre veckor.

– Både Shout Out Louds och Kokosnöten visar hur viktigt det är att våga vara snäv i målgruppsurvalet. Många företag skickar till alla i sin kundbas, av rädsla att missa någon. Men det ger ett mycket bättre resultat att göra något riktigt bra för få, än att göra något halvbra för många, avslutar Eva-Lotta Laurin. 

 

blog comments powered by Disqus

Läsvärt

Mitt PAR

Logga in

x